- Click Aristocrat - Penforum.cz - plnicí pera a kvalitní psaní - fórum

Fórum pro fanoušky plnicích per a kvalitního psaní


Rádi píšete plnicím perem? Používáte značkový diář? Tak tento web je pro Vás.

Click Aristocrat

Diskuze o plnicích perech všech ostatních značek.

Click Aristocrat

Příspěvekod vojtahlad » 28 zář 2017 14:49

Zase jeden neplánovaný nákup. Sleduji na Facebooku ASA Pens, kteří nedávno ve svém bulletinu inzerovali pera Click Aristocrat. Vzhled je spíše konzervativní - vychází z Parkeru Duofold - a mně se docela líbí. Trochu jsem váhal, protože pera prodávají nikoli po jednom, ale po třech. Nicméně ta tři pera stojí dohromady asi 12 liber, takže jsem neváhal moc dlouho a šel do nich. Vybral jsem oranžové (jasná volba), modré a hnědé, které je ve skutečnosti někde mezi hnědou a tmavě fialovou.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

První dojem: Po vybalení (ASA balí velmi pečlivě do mohutných vrstev bublinkové fólie a odolné obálky) jsem měl smíšené pocity. Na jedné straně je použitý plast dost obyčejný, na straně druhé je zpracován velmi slušně, nenašel jsem žádné chyby, nepřesnosti či nedodělky. Velmi mě potěšila váha - pera jsou lehoučká, navážil jsem (i s naplněným konvertorem) celkem 18 g, z toho samotné pero 11 g a víčko 7 g. V ruce je skoro necítíte.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Design a provedení: Pero připomíná Parker Duofold, tělo i víčko jsou válcovité s kónickými konci. Úchop a vrcholek víčka je černý, zbytek se nabízí v šesti barvách - kromě oranžové, modré a hnědé, které jsem si vybral, je k mání ještě bílá, červená a černá.

Pera mají oficiálně tři varianty plnění - bombičky, konvertor a kapátko. Tomu odpovídá i obsah balení. V každém peru byl vložen (jednoduchý plastový) konvertor plus byly přibaleny tři dlouhé bombičky a plastové kapátko. Závit násadky je zjevně namazán silikonovou pastou a je dost dlouhý, takže se dá celkem věřit, že při naplnění násadky inkoustem bude těsnit. Ale kapátkové plnění zkoušet nehodlám.

Obrázek Obrázek

Velikost mě překvapila. Mám ještě jedno pero vzhledově vycházející z Duofoldu - Kaigelu 316. Aristocrat se mi zdál být jasně menší, ovšem vzájemné srovnání ukázalo, že se jejich rozměry moc neliší. Ten dojem rozdílných rozměrů dělá váha - Aristocrat je lehoučký, zatímco 316 jeho mosazné špunty posouvají mezi těžká pera.

Obrázek Obrázek

Víčko je šroubovací, jeho povolení/utažení vyžaduje asi 1,5 otočky. Dá se nasadit na násadku, ale nepsalo se mi s ním dobře, protože sedí hodně vysoko. Je sice lehké, ale vlastní pero také a vzhledem k velké výsledné délce víčko hodně změní vyvážení.

Obrázek

Hrot: Hrot je jednotný, není žádná možnost si vybírat. Oficiálně je F-M, reálně se chová jako evropské F. Hroty všech tří per jsou dost konzistentní, oranžové je o chlup širší a modré možná o vlásek tenčí, ale nic zásadního. Hroty mají trochu odezvu, ale takovou příjemnou. Lehce pruží. Inkoust dávkují poctivě, v rámci F bych se je nebál označit za spíše mokré. Když o tom tak přemýšlím, hroty v ničem nevynikají, v klíčových vlastnostech jsou ovšem vždy na té lepší straně a celkově jsou mi velmi sympatické.

Obrázek Obrázek

Ještě se vrátím ke srovnání s Kaigelu 316: jeho hrot je podstatně hezčí, delší, úplně tuhý, píše hladce a širší stopou (mezi M a B). Osobně beru všemi deseti Aristocrat.

Jak se s ním píše: Mně moc dobře. Muší váha, rozměry ideálně vyhovující mé ruce a dobře fungující hrot dávají dohromady mimořádně sympatickou kombinaci. Popsal jsem zatím několik stránek a ani u jednoho jsem nezaznamenal žádné problémy. Spouštějí hned, nevynechávají, tok inkostu je pravidelný, neunavují ruku...

Obrázek Obrázek

Celkový dojem: Velmi příjemné pero za hubičku. Neoslní, ale je to sympatický pracant. A vzhledem k balení po třech může posloužit, když budete obracet nějaké propiskáře na pravou víru.
Naposledy upravil vojtahlad dne 26 dub 2018 21:49, celkově upraveno 1
vojtahlad
 
Příspěvky: 518
Registrován: 28 srp 2014 06:48

Re: Click Aristocrat

Příspěvekod vojtahlad » 01 říj 2017 19:48

Dodatek: V úchopu jednoho z per jsem objevil prasklinu, kterou protéká inkoust a špiní prsty. Netuším, jestli tam byla už původně a přehlédl jsem ji, nebo se vytvořila až během pár dnů používání. Zkusil jsem napsat do ASA Pens a požádat o náhradní. Uvidím, jak se k tomu postaví.

Obrázek Obrázek

Při laborování jsem zjistil, že hrot je kompatibilní s Jinhao X750 a obě pera používají shodný plnič. Sice jsou na nich zespodu jiná čísla (na jednom 2, na druhém 3), ale jinak nevidím žádný rozdíl ve velikosti ani tvaru.
vojtahlad
 
Příspěvky: 518
Registrován: 28 srp 2014 06:48


Zpět na Ostatní značky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků