od lupusminor » 15 pro 2022 21:30
Lamy CP1 má kovové tělo a plastový úchop. Vršek krásně zaklápává při uzavření i při nastavení na druhý konec. Je to drobné pero, ale lacině rozhodně nevypadá. Spíš má nadčasově jednoduchý design.
Hned upřesním svoji zmínku, že mám s Lamy lepší zkušenost než s Parkerem. Zatím jsem psal s Parkerem 15 (pořídil jsem ho v 90. letech, Parkerem Vector a Parkerem Vector XL, všechny s hrotem F. S Lamy mám vlastní zkušenost s CP1 a se Safari. Parker Vector i Parker 15 měly nějaký problém s hroty, protože oba, jako přes kopírák, trpěly suchými starty. Vzal jsem pero a bez různých prostocviků (namáčení do inkoustu, dýchání na hrot) pero nepsalo. Když už se je podařilo rozepsat hrozilo, že první polovinu prvního písmena ve slově budu psát znovu, protože inkoust začátek psaní nestihl. U Parkeru Vector XL byly mé potíže spíše subjektivního rázu. Vadilo mi, že linie napsaná tímto perem měla jakoby rozmatlané okraje. Mohlo to být způsobeno papírem, nebo nevhodným inkoustem, ale u jiných per jsem si toho nevšiml. A druhý můj problém s XL spočíval v novějším designu parkerova hrotu, kde jsou vyryty dvě jemné linie křížem přes sebe. Na těch liniích se odráží světlo a při psaní jsem si všiml, že mi ten odraz odtahuje oko jinam. Další nevýhodou Pakerů oproti Lamy je možnost výměny hrotu. U jmenovaných levnějších Parkerů je to problém, u Lamy si vyměním hrot svépomocí během pár vteřin. Pokud mi u Lamy chybí začátek tahu písmene, tak vím že mám nejspíš od rukou mastný papír.
Waterman Hémisphere Essential Stainless Steel, Sheaffer VFM Orange, Cross Century Aquatic Yellow, Lamy CP1 Black, TWSBI Eco-T Yellow-green, Gravitas Entry teal green