17.6.2024
Tak teda jo. Někdo si koupil
Jak jsem psal už jinde, vracím se na stará kolena k plnicím perům. Preferuji hrot F, mám spíše drobnější rukopis a v práci se musím trefovat do poměrně tenkách řádků a linek.
Koupil jsem Lamy Safari s hrotem F a jsem naprosto spokojen. Vyvstal ovšem problém, čím budu psát doma, pokud Lamy odnesu natrvalo do práce ?
Zkusil jsem Parker I.M. blue CT (hrot F) a byl hořce zklamán, jak píšu podrobněji v jiném vlákně. Jeden exemplář nepsal vůbec, vrátil jsem jej do e-shopu; druhý píše mizerně, drhne, nespouští inkoust, ani poleštění hrotu nepomohlo (ovšem asi už to nemůžu reklamovat), za jeden den vysychá, v půlce konvertoru si náhle přestane psát. A tak jsem značkového Parkera pohřbil na dně šuplíku mezi vyschlé a rozbité propisky, protože jinam imho nepatří. Za sebe to generalizuji na celý brand, další pero si od nich nekoupím, rozhodli si o tom sami. (Co se se značkou stalo, je zde na fóru diskutováno např. v tématu
viewtopic.php?f=5&t=135 a já bych se pod to podepsal).
No, a protože na plnicí pera nechci zanevřít, a také abych si spravil náladu, koupil jsem si Watermana Graduate (Allure Blue) s hrotem F. Dnes jsem ho vybalil.
První dojmy: je to pěkné pero. Se svým vzhledem vypadá jako dražší a "může i do lepší společnosti" (což ale opravdu není ten důvod, proč jsem se k plnicím perům vrátil
. Přestože tělo je solidní mosazné, pero je lehké (20g) a nebolí z něj ruka; do ruky dobře padne a s nasazenou čepičkou je vyvážené. Hrot je příjemný, hladce klouže po papíru (podobně jako Lamy), nedrhne, nevynechává. (I v konvertoru použitý inkoust Waterman tmavomodrý, má zřejmě dobré lubrikační vlastnosti. Barva je sytá, příjemná). Hrot F píše podle očekávání jako F, podobně jako Lamí F, šíře stopy je srovnatelná s gelovkou 0.5mm, přesně podle očekávání. K případnému vysychání se zatím nemůžu vyjádřit, dnes jsem ho vybalil a tak je pero teprve "v záběhu".
Chci snad moc, když si takhle nějak představuju pero: vybalíte ho a ono to píše na první dobrou? (what a surprise!)
Z uvedených důvodů, kdybych někdy šel do něčeho dražšího, tak Waterman bude kandidát. Pokud si umí ohlídat kvalitu i na cenovém low endu (na rozdíl od jiných...), potom jako zákazník rád uvěřím, že ani dražšího pera od této značky se člověk nemusí obávat. (Ano, proč to neříci: až našetřím nějakou korunu, myslím si na Watermana Hemisphére, třebas v GT ...)
----------------------------------------------------------------------
Pod čárou: už nevím přesně, ale někde jsem četl, že i když celá britská královská rodina používá Parkery, princezna Diana měla Watermana.
P.S. po necelém týdnu, 23.7.2024
I dále pero píše dobře. I po víkendu pero psalo hned (první řádek byl trochu tmavší, pak už se barva upravila). Doposud jsem nezaznamenal problém.