Dobré ráno přeji,
zkusím alespoň něco málo. Aktuálně je velmi diskutovaný nový Platinum Chou Kuro, jehož pigmentové částice mají reagovat s minerálními látkami v papíru a vytvářet skutečně hlubokou černou, což se podle ukázek povedlo. Nevýhodou je cena (přibližně 60 euro za 60ml!) a také nutnost, či přinejmenším doporučení, vymývat po něm pero destilovanou vodou, jinak může zanechávat skvrny (zásadní samozřejmě především u eye-dropper demonstrátorů apod.).
Ale abych mluvil i z osobní zkušenosti, jsem velmi spokojen s Aurorou Black, přijde mi dostatečně sytá, pokud Vám nejde o nějaké speciální použití, cena je proti Platinu Ch.K. třetinová a v peru se chová bezproblémově. U nás jsem jej viděl v nabídce asi jen zde,
https://www.luxuryoffice.cz/p/inkoust-cerny/ , ale většina specializovaných e-shopů v rámci eu jej má zcela běžně (Stilo e stile, Fontoplumo, Appelboom, Iguanasell...).
Lze se podívat i do vlastních řad na tento nedávný test:
viewtopic.php?f=31&t=1416Ještě dodám, že logicky hodně záleží na šířce hrotu a jeho "tečavosti" - víc inkoustu bude pochopitelně znamenat i sytější odstín. Také použitý papír může mít vliv.
Zdravím
Janek