- Jeden zápisník na všechno? Midori, Leuchtturm, Moleskine - Penforum.cz - plnicí pera a kvalitní psaní - fórum

Fórum pro fanoušky plnicích per a kvalitního psaní

Rádi píšete plnicím perem? Používáte značkový diář? Tak tento web je pro Vás.

Jeden zápisník na všechno? Midori, Leuchtturm, Moleskine

Vše o značkových diářích.

Jeden zápisník na všechno? Midori, Leuchtturm, Moleskine

Příspěvekod Medzhor » 27 srp 2024 08:35

Zdravím,

myslím, že takové téma nebo otázka tu ještě nebyly, tak snad neurazím. Mám několik zápisníků. Aktivní jsem asi ve dvou a na denní bázi používám jeden. Mám ale další témata (nebo typy zápisníků), kterým se chci věnovat a prozatím mám tato témata rozpracovaná chaoticky v tom jednom zápisníku, který je zároveň diářem. Hledám trochu inspiraci, jak to řešíte vy. Rád bych měl co nejvíc univerzální deník, abych nemusel vybírat, který si zrovna vezmu s sebou (na cestování, do práce, na doma). Nejsem typ člověka, co by měl nějaký vyšperkovaný bullet journal, kde kreslím, barevně tvořím a zdobím. Mé zápisníky jsou praktické - jedná se hlavně o text. Aktuálně tedy:

Leuchtturm 120g + pero Lamy/roller: diář den po dni, úkoly, poznámky, večerní myšlenky, nápady, rozpracované články na web, rozpracované myšlenkové mapy.
Travelers Notebook full size + Lamy: zápisník (výlety, cestování, zajímavosti ze dne) - píšu doma.
Travelers Notebook passport: zatím bez využití, plánuji do kapsy nebo menšího zavazadla na cesty.
Leuchtturm B5: hotové myšlenkové mapy + komentář k nim, na začátku seznam map.
Moleskine L: Poznámky z knih (ne beletrie)

Mám z toho pocit, že se mi to nahromadilo, krom výše uvedeného mám další nevyužitý 1 + 1 travelers notebook (full a passport). Viděl jsem, že někdo má A5 zápisník (Leuchtturm, Moleskine,...) vždy na rok, ten si pak popíše rokem používání, uloží a koupí další. Ale nevím, co vše si dotyční do deníku píšou. Nechci složitě hledat to, co zrovna potřebuji najít, proto mi přišlo smysluplné deníky rozdělit. Zhruba píšu:

- poznámky
- nápady
- osnovu k článkům
- týdenní výzvy (studená sprcha, spánek, cvičení)
- poznámky z mého oboru, aktuální postupy
- poznámky z odborných knih
- poznámky o longevity
- diář
- zápisník
- myšlenkové mapy
- úkoly

Má otázka tedy zní, jak to máte vy, pokud jste ochotni se podělit. Psaní deníků netrávím denně hodiny, není to moje náplň dne, ale rád bych si to nějak urovnal.
Medzhor

Re: Jeden zápisník na všechno? Midori, Leuchtturm, Moleskine

Příspěvekod lupusminor » 31 srp 2024 15:17

Já se podělit můžu, ale nevím, jestli to bude nějaký přínos. Deník si píšu, ale rozhodně nejsem příznivcem kurzů žurnálování a podobných praktik. Deník jsem si začal psát během období covidu, které bylo z mnoha důvodů úplně příšerné, a měl jsem obavu, že čas zhojí ten vztek z bezmoci vůči státní zvůli a neschopnosti zdravotníků se dohodnout na jakémkoliv uchopitelném stanovisku covidu a jeho léčby, podobně jako se mi nyní těžko vysvětluje vztek a frustrace ze základní vojenské služby. Tak jsem si začal zapisovat co se děje, co se nepovedlo, co nám slíbili a nedodrželi, jaké to mělo pro mně a moji rodinu důsledky, a zjistil jsem, že mě to nutí o věci více přemýšlet a vztek se zdál menší. Sem taky píšu kde jsme byli, co zajímavého tam bylo a tak. K tomu používám běžnou záznamovou knihu A4 z běžného papírnictví. Papír sice není k plnicím perům moc přátelský, mokřejší hroty by prosakovaly, ale zase to má fůru stránek a nemusím to nikde složitě shánět.

Pak si zapisuji jména postav z knížek, které čtu, se stránkou, kde vstoupily do děje. Píšu si to proto, že mě štve, když se ke konci knihy objeví postava, která už se tam někde mihla na začátku a já si ne a ne vzpomenout, jak to bylo. Takhle k tomu mám ty poznámky. A ty si píšu na jakýkoliv použitelný papír, který mi zároveň slouží jako záložka a po dočtení jej zahazuji.

A pak se občas ocitám na cestách, kde si také zapisuju dojmy, nápady a události a to zatím zapisuji do A5 zápisníku Filofax, který jsem kdysi dostal jako dárek k zakoupenému plnicímu peru. Ten je skladnější, s papírem jsem spokojen a desky zatím snášejí i hrubší zacházení. Na čekané mám zápisník Maapi, který jsem si ale pořídil hlavně kvůli těm mapám. Ten plánuji použít, až mi Filofax doslouží.
Waterman Hémisphere Essential Stainless Steel, Sheaffer VFM Orange, Cross Century Aquatic Yellow, Lamy CP1 Black, TWSBI Eco-T Yellow-green, Gravitas Entry teal green
lupusminor

Re: Jeden zápisník na všechno? Midori, Leuchtturm, Moleskine

Příspěvekod Sasori » 06 zář 2024 21:33

Taky se přidám se svou "troškou do mlýna" i když nevím jestli to pomůže...
Já používám v podstatě čtyři... Dva na práci a dva soukromě, jeden pracovní klasický A5 týdenní diář, kde si píšu schůzky, termíny apod., pak A5 sešit, který mám rozdělený na dvě části (jednoduše píšu z jedné strany poznámky, úkoly apod. z druhé strany věci z porad a jiných schůzek). Soukromě pak mám zápisník tečkovaný B5 formou bullet journal (čistě účelový, jednoduchý, žádné ozdoby apod.), kde mám další diář na soukromé věci, v každém měsíci mám i tabulku na celý měsíc pro zapisování (zvyků apod.), další část mám plánování výletů, dovolených, další část na poznámky apod. A pak u sebe mívám A6/A7 notýsek, kde si píšu momentální nápady, poznámky abych na něco důležitého nezapomněl, prostě takový poznámkový bloček.

Tak snad jsem nějak pomohl. :lol:
Kayu Puro, Michal Čiliak Burly chrome, Barclay 1304, Lamy Logo Black, Regal Cronos, Noodler's ink Charlie, Moonman T1, C1, Picasso Pimio, Kaco Edge, Nahvalur Nautilus, Waterman Hemisphere Stainless Steel CT
Sasori

Zpět na Diáře a plánování