Stenatko_Kokrspanela píše:Nebudu platit stejný náklady na dopravu clo a DPH jako ten co má například 5 lahviček
Nechapu? Kdyt mesires snad navrhuje vazeny prumer dle ceny. Tzn. ze za 2 lahvicky zaplatis 2/5 toho, co zaplati ten, co ma 5 lahvicek (pokud vsechny lahvicky stoji stejne).
Pokud se v tom chci hrabat do vetsi hloubky, tak logicke se mi zda dopravu pocitat jako vazeny prumer podle vahy, clo/dph (pokud to chytej celnici) pres vazeny prumer podle ceny (tzn kazdy za sebe) a rozbite zbozi jako vazeny prumer dle hodnoty rozbitelnych predmetu nasobene pravdepodobnosti jejich rozbiti. Otazka na zamysleni je akorat, ktere z vah je vhodne brat pouze z vporadku dorucenych predmetu a ktere ze vseho - rozumne se mi vskutku zda (tak, jak navrhuje mesires) brat vsechny vahy pres vsechno (aneb rozmysleme si scenar vypoctu, ze nerozbita dojde prave jedna lahvicka - v opacnem extremu (tedy vazeni vseho pouze z vporadku dorucenych) mame ruskou ruletu, kdy vlastnik one lahvicky zaplati vse
/edit kdyz tak na to koukam tak se zda vhodne poznamenat, ze vazenym prumerem mysim samozrejme vazene "rozpocteni" a nikolli prumer ve smyslu jedne hodnoty pro vsechny.
Naopak vazit dle poctu mi prijde nevhodne, protoze potom clovek za dopravu 30ml inkoustu zaplati to same, co za 150ml, ma-li to v takovych lahvickach.