od JimboXL » 22 pro 2023 20:32
Ahoj, jsem tu nový, dostal jsem sadu, pohrával jsem si s myšlenkou na kaligrafii. Mám Sailor fude de manen, konvertor, bombičky a nějaké inkousty. Konkrétně tedy Pilot Iroshizuku a kreslící inkousty Winsor and Newton, několik barev od každého. Taky sadu akvarelových barev, které jsou opravdu top kvalita. Rád bych se zeptal ohledně umění, myslíte, že toto pero bude vhodné na tzv. urban sketching nebo spíše kaligrafii, hledám koníček pro volný čas, kterého mám momentálně dost. Pera jako MontBlanc si bohužel nemohu dovolit, jsou nádherné, ale pro mně nedostupné v tuto chvíli. Do potřeb jsem investoval nemalé peníze, ale neudělal jsem pořádný průzkum nebo jinak řečeno si věci nenastudoval dostatečně a až dnes zjistil, že do Fude penu bych nejspíš Winsor dávat neměl, jelikož je kreslící, ani ten černý black indian ink, pokud se nepletu. Na druhou stranu nevím, jak dobře mohu sketchovat, případně kreslit s inkousty Iroshizuku, které jsou naopak do plnících per a spíše asi na kaligrafii. Mohu to nějak kombinovat, pletu se? Nebo doporučíte něco dokoupit? Díval jsem se na youtube a na kreslení někteří lidé doporučovali inkoust na dokumenty značky deAtramentis, alespoň na youtube....věřím, že zde najdu lidi, kteří jsou odborníci nebo alespoň mají letité zkušenosti ať už s psaním nebo kreslením a pomohou mi. Nemusí to být vyloženě urban sketching nebo kaligrafie, zajímají mně i jiné styly nebo techniky, které by se s těmito potřebami daly vyzkoušet. U těch inkoustů Pilot je nevýhodou, že vlastně nemohu kombinovat s akvarelovými barvami (not waterproof). Na youtube jsem viděl recenzi, kde dokonce i inkousty Winsor jsou uváděny, že nejsou vodě odolné, naopak na některých eshopech je psaný opak. Věřím, že mi zde někdo pomůže pro mně tyto záhady rozluštit, nerad bych nějak objednávku vracel nebo vyměňoval, to určitě ne, spíše mohu dokoupit, co bude potřeba a co poradíte. Zajímá mně třeba i bullet journal, pokud s tím tady někdo má zkušenosti, nevím, zda by tyto potřeby stačily. Případně se zeptám i na doporučení nějakého už lepšího diáře, pokud zjistím, že to bude možné, mile rád investuji do pěkných věcí, pokud budou kvalitní. Jak jsem uvedl, sadu nechci vracet, udělal jsem chybu, že jsem si vše řádně nenastudoval a nakupoval spíše instinktivně a hleděl trochu i na estetiku, Pilot Iroshizuku mně prostě zaujaly i po ztránce zpracování, krabičky atp. vím, moje chyba, ale snad lze nalézt nějakou techniku umění kombinující nějaký typ kaligrafie nebo hand letteringu....cokoli poradíte, so bych mohl vyzkoušet. Já koupil barvy Daniell Smith a ty stály více než fude pen a všechny inkousty dohromady, opravdu si myslím, že jsem v tomto chybu neudělal, spíše ve výběru zmiňovaných inkoustů....to jsem měl prostě více načíst, nastudovat na youtube, forum jsem objevil teprve včera, čili objednávka byla už u mně. Budu rád za Vaše názory, rady a tipy. Všem moc děkuji a přeji hezké prožití Vánočních svátků.