- Proč jsou pera Parker tak oblíbená??? - Penforum.cz - plnicí pera a kvalitní psaní - fórum

Fórum pro fanoušky plnicích per a kvalitního psaní

Rádi píšete plnicím perem? Používáte značkový diář? Tak tento web je pro Vás.

Proč jsou pera Parker tak oblíbená???

Obecná diskuze o plnicích perech, rollerech propiskách atd. Proč píšete nebo nepíšete perem, proč a kdy jste začali psát plničkou, co vám tento způsob psaní přináší?

Re: Proč jsou pera Parker tak oblíbená???

Příspěvekod tritrek » 26 bře 2016 19:12

Každá stará značka má svoje obdobia: začiatky, vrchol, úpadok, skúška nových vecí, nových marketingových ťahov, a pod. S týmto kolísa aj paleta výrobkov, aj ich kvalita. Meno, ako Parker, si určite nemôže dovoliť NEMAŤ dobré pero a tak si kvalitu vyšších radov držia na úrovni, ale "spodok" pustili vodou, okresali výdavky vo výrobe a teda asi hlavne: v testovaní. A tak, meno stále prežíva a myslím si, že je skvelý marketingový ťah napr, to IM-ko: sú to pekné perá, väčšinou v pekných darčekových krabiciach spolu s ceruzkou, či rollerom, atramentom. Kto ich kupuje? No, buď nadšenci, ako svoje prvé pero s veľkým P, alebo manželky/matky/priateľky/kolegovia/a pod. niekomu blízkemu, komu chcú kúpiť pekný darček, lepšejšie pero. Keďže je to darček a nestojí až tak veľa, nikto to nevráti, alebo si myslia, že je to ich chyba, že to pero nepíše, ako treba a takto aj tento segment stále prináša prachy.
Akurát píšem so svojou IMkou. Odkedy som prišiel na to, že keď ho skladujem vodorovne (nie hrotom hore/dole) tak nevysychá a píše. Ale keby som ho chcel mať, ako pero do tašky, nadával by som...
Takže prečo sú obľúbené? Asi kvôli šikovnému marketingu.
Naposledy upravil tritrek dne 26 bře 2016 20:54, celkově upraveno 1
tritrek

Příspěvekod pet84rik » 26 bře 2016 19:34

Tak ja samozrejme rozumiem tomu, že top modely musia (jednoducho musia, inak to nejde) byť minimálne z technického hľadiska OK. Ale kde je tá hranica? IM to zjavne nie je. Je Urban už OK? Je Sonnet už OK? Alebo až Premier či dokonca Duofold?
pet84rik

Příspěvekod tritrek » 26 bře 2016 20:52

Ja neviem, Duofold je už určite OK. Na Urbany a Sonnety som ešte čítal dosť veľa negatívnych kritík typu "Ďakujem, Parker už nikdy viac" - ale zase aj pozitívne. Tak teraz neviem, či je to rôznym levelom očakávania, čo je OK, alebo brutálne kolísajúcou kvalitou, čo je sakra nie OK... horšie, ako zle.

Sám mám len IM, a keďže je kopec dobrých pier a značiek mimo Parkra a mňa to IM-ko rozhodne nenadchlo, tak to asi ostávam s jedným Parkrom, možno raz pôjdem do nejakého vintidžu...
tritrek

Příspěvekod pet84rik » 26 bře 2016 23:01

No práve. Ak by som ostal u IM, tak si napchám do hlavy "Parker nie, Parker nie, Parker nie".. ale mám 45-ku a to je tak brutálne dobré pero, že...

Inak aj ja som u iných značiek. Sailor, Faber, Sheaffer, Pelikan, Waterman, Lamy, .... od každého aspoň jeden model a všetky sú OK. Bez ohľadu na cenu
pet84rik

Příspěvekod Bělovous Zrzunda » 01 črc 2024 18:18

Trampoty s výběrem pera. Recenze (Diplomat Magnum, Lamy Safari, Parker I.M.)

Prošel jsem zřejmě podobným vývojem, jako většina lidí zde. V práci hodně píšu a na stará kolena mne začala bolet pravá ruka. Omrzely mne věčně zaschlé a porůznu mizející propisky. Po určitém období gelovek jsem s nostalgií vzpomněl na ztracené středoškolské mládí s vůní inkoustu (na VŠ už mne, stejně jako spolužáky, pohltil propiskový mor).

Vybíral jsem startovací pero v rozumné ceně. Jelikož mám spíše drobnější rukopis a v práci píšu do úzkých řádků a kolonek, preferoval jsem (pro pracovní i domácí použití) něco s hrotem F.

Koupil jsem Diplomata Magnum F. Je příjemný do ruky, lehký a všestranně fajn. Ale ouha, hrot F nepíše jako F, mnohem spíše píše jako M. Nezanechává stopu jako gelovka 0.5mm, ale spíš ještě o něco širší než gelovka 0.7mm. Do linek a chlívečků v práci nepoužitelné. Volal jsem zpátky prodejci a paní tech-supportka mě poučila, že Diplomaty "jsou tím známé", že mají "trochu širší stopu", než by označení hrotu odpovídalo. No bezva; jen to mohli uvést na stránkách jejich e-shopu, patrně by to můj výběr poněkud ovlivnilo... Nu což, toho Diplomata jsem si nechal na "domácí" psaní. Na větší texty, přáníčka a podpisy je dobrý.

Nechal jsem si poradit a objednal Lamy Safari F (+ inkoust Lamy modrý, + konvertor). Na druhý pokus, super pero. Je lehké, dobře padne do ruky a hladce klouže po papíru. A hlavně, hrot F píše opravdu jako F (zhruba srovnatelně s gelovkou 0.5mm). Myšlenka uživatelsky výměnných hrotů u Lamy je imho geniální. Já jsem pro jistotu přiobjednal rovnou i hrot EF, ale zatím na něj nedošlo. Lamí F mi naprosto vyhovuje, úzké řádky a chlívečky v práci v pohodě zvládá a i na psaní poznámek je bezva. Jenže, říkal jsem si, čím budu psát doma, pakliže odnesu Lamu natrvalo do práce ?

A mimoto jsem trochu zpychnul a zatoužil po něčem "onačejším", značkovém, co může člověk případně vzít v kapsičce u vesty i do společnosti. No, a přece "Parker je značka", všichni ho mají/chtějí a na stránkách jednoho e-shopu se lze dočíst, že "vysoká kvalita per Parker může být doprovázena i příznivou cenou". No, nekupte to ...

A tak začalo moje trápení s Parkerem I.M. Blue CT, hrot F.
První pero jsem do e-shopu vrátil, protože vůbec nepsalo. Tedy, nespouštělo inkoust na hrot. Ani odmáčení, propláchnutí vodou a profoukání vzduchem nepomohlo, pero prostě nepsalo. Paní tech-supportka se mi snažila vysvětlit, že jsem špatně vybral hrot, ale nemohu s ní souhlasit. To pero prostě bylo vadné a nedokázalo řádně dopravit inkoust na hrot. Odstoupil jsem od smlouvy do 14 dnů a pero poslal zpátky (a nutno říci, e-shop korektně vrátil peníze).

Jenomže ... já jsem se myšlenky na pěkného Parkera nevzdal. Říkal jsem si, že napoprvé jsem měl asi smůlu na vadný kus, která se nebude opakovat... (po prvním nezdaru jsem si ponechal konvertor Parker DeLuxe i lahvičku Parker modročerného inkoustu, takový hezký odstín to je ...). Ano, můžete se mi právem vysmát; jen hlupák udělá stejnou chybu dvakrát. Já jsem si za vrácené peníze objednal tentýž model v jiném í-šopu.

Ze začátku jakž takž psal, a tak jsem promeškal šanci se ho zavčas (do 14 dnů) zbavit bez finanční ztráty. Dojmy z něho jsou posléze tyto: hrot F je opravdu "silnější F", cca mezi 0.6-0.7mm (píše se, že i parkeří hroty patří k těm spíše silnějším). Hrot drhne a nepomohlo mu ani jemné poleštění. Zkoušeno na různých papírech: na kancelářském drhne, na hladších papírech se hrot jakoby lepí. Co horšího, hrot záhy vysychá, už po 1-2 dnech. A dále, i u tohoto kusu je vada spouštění: S naplněným konvertorem zpočátku píše dobře, ale zhruba v polovině konvertoru stopa začne slábnout a poté hrot vyschne. Ruční vytlačení pár kapek inkoustu z konvertoru na hrot jednou pomůže, podruhé nikoliv. Laborovat s bombičkami neb jiným inkoustem z principu odmítám. Protože na co je pero, které netráví ani inkoust vlastní značky z vlastního konvertoru ?

Dále musím říci, že celokovový Parker I.M. je poměrně těžký (ku srovnání, přibližně: Parker I.M. 27g, Lamy Safari 18g, běžná gelovka 13-18g). Ano, tohle je moje chyba, měl jsem si to zjistit dříve. Nicméně pro případné následovníky uvádím, že zvláště při rychlejším psaní je setrvačná hmotnost pera skutečně znát. A prvotní zadání přece bylo jaké ? ... Že od psaní nemá člověka bolet ruka ! Zbytek vlastností je tragický. Za mě nepoužitelné, osobní zkušenost: nefunkční 2 ze 2 ks, sorryjako.

Takže teď přenáším Lamy Safari z domova do práce. Ale pořád přemýšlím, jestli někdy koupím ještě něco dalšího, a v tom případě co.

(Srandapera jako třeba Jinhao 51A tu opravdu neřeším. Bylo inzerováno s hrotem EF 0.38mm, ve skutečnosti píše B = to fakt nekecám > šířeji než 1mm. Vzhledem k ceně < 200 Kč to lze komentovat jedině slovy, že popelnice je dost velká ...).

Jeví se, že Parker I.M. bude pohřben na dně šuplíku jako věčná připomínka vyhozených Kč 1400,- a značky, kterou už si vícekrát nekoupím. Ano, četl jsem zde, že dražší modelové řady P. problém s kvalitou nemají. Ale po výše shrnutých zážitcích se mi to už tak nějak nechce zkoušet...
Bělovous Zrzunda

Předchozí

Zpět na Obecná diskuze