- Platinum Preppy - Penforum.cz - plnicí pera a kvalitní psaní - fórum

Fórum pro fanoušky plnicích per a kvalitního psaní

Rádi píšete plnicím perem? Používáte značkový diář? Tak tento web je pro Vás.

Platinum Preppy

Obecná diskuze o plnicích perech, rollerech propiskách atd. Proč píšete nebo nepíšete perem, proč a kdy jste začali psát plničkou, co vám tento způsob psaní přináší?

Platinum Preppy

Příspěvekod PavelF. » 18 dub 2026 20:48

Ahoj,
zkouším se vrátit ke psaní inkoustovým perem. Přecházím po dlouhých letech z gelových propisek a byl jsem zvyklý na tenčí čáry. Psal jsem Pilotem Tecpoint V5 RT než začal degradovat a lepit gumový grip. Pak jsem přešel na Pentel Energel 05, kde je grip asi silikonový, ale u Pentel je zase problém, že běžná papírnictví vůbec nevedou náplně. Mám schovanýho Parkera Frontier, ten ale píše na mě dost silně, slévaly se mi při psaní e, j, l, k, y kličky a proto jsem ho po chvíli odložil. Nachytřený z několika youtube videích s radami pro začátečníky jsem si objednal Platinum Preppy EF (02). Stálo 175 korun + 65 poštovný a je průhledný/kouřový, protože průhledný/modrý s hrotem EF bylo vyprodaný.
Mám ho skoro týden, očekával jsem takový dětský, školní pero a víte co, za mě asi pero díky kterýmu fakt začnu psát inkoustem. Říkám si jaká škoda, že jsme kdysi taková školní pera neměli na ZŠ. Hmotností (váží 12 gramů) jako ty moje gelovky, píše tence a přitom spolehlivě, bez tlačení jenom svou váhou, kde by gelová propiska už vynechávala. Víčko těsní na pružinku, aby inkoust nevyschnul. V bombičce s černým inkoustem slabě rachtá míchací kulička, která dělala špunt v bombičce.
Možná teď po pár dnech mám jednu možnou výhradu nebo radu pro ostatní začátečníky hledající svoje první pero: když koukám na těch několik počmáraných a popsaných listů, asi jsem to s EF hrotem trochu přepísknul a berte klidně větší Preppy F (03). Pro někoho může být hrot EF (02) už moc jehla. Tím tedy ani napsaný text nevypadá na první pohled jako psaný perem, spíš tenkým černým linerem. Tenhle inkoust dodaný k peru asi moc kryje nebo je takový matný nevím, ale písmu chybí ten rozliv, změna intenzity v místě, kde se pero nasadilo nebo zvedlo. To by ale v mém případě mohl napravit brilantnější modrý inkoust, Každopádně teď z něj dělám hlavní psací nástroj a po vypsání bombičky se asi ozvu s radou, jaký inkoust si vybrat aby ty moje škrábanice vypadaly víc "inkoustový". A třeba objevím a napíšu už i nějaká negativa...
PF
PavelF.

Zpět na Obecná diskuze