od lucabr » včera, 17:57
Trvalo to, v mezicase jsem resil jine veci, ale nakonec jsem se rozhodl a poridil prvni “dospělé” pero. Chvile napeti a vitezem se stalo pero japonské provenience Pilot Custom 74 v cerne barve, za me klasika, demonstratora jsem nezvazoval a vlastne v cene 108 USD toho uz nebylo moc skladem. Hrot jsem resil dlouho, procetl kde co, dost mi pomohlo srovnavaci video na youtube. Podobne to bylo s Lamy 2000, ktere jsem kupoval ex. Tam jsem teda slapl trochu vedle s eMkem, ale ubrat jde z hrotu vzdy. Pilot jsem vzal SFM. Mam za sebou prvnich par stranek a myslim, ze se budeme mit radi, jen casem poridim jiny inkoust, ted je naplnen Diamine Mediterranean Blue. Kdyby mel nekdo tip pro levaka, tedy neco lepsiho, ale ne moc mokry kvuli rozmazavani, klidne napiste.
Pred prvnim pouzitim jsem ho proplachl jarovou vodou a nechal vyschnout.
Nema uplne siroky sweet spot a jelikoz jsem levak, tak nekdy zkratka pri psani do protipohybu vynecham, to je holt udel a znam ho i z jinych per, ktere jsem mel v ruce. Konec koncu linka neni nikterak siroka. Tak akorat, rekl bych. Jasne ze by me zajimalo, zda by mi SM nesedlo vic, ale to uz se holt nedozvim. Lamy bylo co se sweet spotu tyka top, ale emko na mne bylo opravdu uz moc tluste a mokre, ale verim, ze je to resitelne. Softovy hrot si prirozene uziji jen v urcitych smerech a jsem rad, ze jsem ho vzal. Nejsem zvykly nejak extra tlacit, ale jelikoz skrtam psaci té, tak to je u mne, jakozto u levaka, typicky pripad, kdy je linka trochu tlustsi, myslim, ze se tomu rika psani tahem ci tlakem? Nejsem si jisty, jiste chapete, co myslim. Po papire klouze krasne, pouzivam leuchtturm1917, coz asi neni nejaky extra zazrak, ale za mne v pohode. Neklouze tak jako Lamy, to bylo vskutku sametove, ale hrot byl o poznani sirsi, SFM Japonec je neco jineho nez M Němec.
Suma sumarum jsem spokojeny. Pro pripadne zajemce doplnim, ze nakup probehl na Aliexpressu, pricemz jsem si pockal na kupon. Jsem prekvapeny, ze proslo celnici, ptz drazsi zasilky uz zpravidla procli. Takze cena vcetne posty byla opravdu 108 USD, coz mi prijde za takove pero sranda peniz. Pocitove je totiz proti Pilot Namiky 78G, mam jeste ty puvodni japonske F a M, opravdu nekde jinde a i kdyz je to opet nejaky druh plastu, tak pusobi luxusne, asi nejaka priskyrice? Nevim a je mi to fuk.
Davam to sem vedet, ptz mne vzdycky na netu stve, ze se nedoctu rozuzleni. Kazdy chce pomoci pri vyberu, ale jak to zpravidla dopadne, se uz nedozvime.