- Nove pero - Penforum.cz - plnicí pera a kvalitní psaní - fórum

Fórum pro fanoušky plnicích per a kvalitního psaní

Rádi píšete plnicím perem? Používáte značkový diář? Tak tento web je pro Vás.

Nove pero

Vybíráte své první nebo třeba dvacáté pero? Pokud se nemůžete rozhodnout, které koupit, nechte si poradit.

Nove pero

Příspěvekod lucabr » 02 dub 2024 17:43

Zdravim! Mam prosbu tykajici se pomoci pri vyberu noveho pera. Delsi dobu pisi s Pilotem 78g F/M. Vice mi vyhovuje M hrot. Pero je dosti lehke, ale bohate staci, verim, ze hrot ma slusny. Dale jsem mel prilezitost popsat si s Lamy 2000 M a pero na me udelalo velky dojem. Jen bych asi preferoval jiny hrot, snad F? Muzete mi, prosim, poradit pera, ktera mam zaradit do vyberu jako nahradu za Pilota? Touzim, aby bylo vice citit v ruce. Pisi nejvice na papir Leuchtturm1917 a inkoust pouzivam Diamine. Slusi se doplnit, ze se mi nechce utratit cenu, co stoji Lamy 2000. Na druhou stranu, pokud to je rozumna volba, tak pochopim.
lucabr

Re: Nove pero

Příspěvekod lupusminor » 02 dub 2024 19:19

O Lamy 2000 dost lidí píše jako o jejich nejlepším peru. Pro mně, když jsem ho držel v ruce, bylo moc silné. A cena byla také mimo můj rozpočet.

Pokud bych měl Pilot 78g, a chtěl něco trochu hmotnějšího do ruky, mohlo by být:

Lamy Safari nebo Lx nízká cena, ne každý ale snese trojúhelníkový úchop.
Gravitas Entry velmi příjemné pero, ale nemá klipsu (sponu?) a má šroubovací uzávěr (nejde jej rychle odvíčkovat)

S těmito pery mám osobní zkušenost. Ale jen podle ohlasů bych uvažoval i o:

TWSBI Diamond 580 možné přikoupit a snadno vyměnit jednotku hrotu
Platinum Procyon stejný hrot jako u Platinum Preppy, ale s kovovým tělem. Preppy mi psalo velmi pěkně a hladce
Faber-Castel Hexo
Cross Bailey light
Waterman Hémisphere Essential Stainless Steel, Sheaffer VFM Orange, Cross Century Aquatic Yellow, Lamy CP1 Black, TWSBI Eco-T Yellow-green, Gravitas Entry teal green
lupusminor

Příspěvekod lucabr » 02 dub 2024 20:47

Diky za inspiraci. Lamy 2000 je pravda tlustsi, ale uchvatilo me. Safari ci LX jsou kvalitni, vlastne Safari jsem zkousel rovnez, ale rad bych tak nejak poskocil trochu vys. Twsbi jsou chvalena snad vsude, ale prilis se mi nelibi, presto prozatim nezavrhuji. Na zbytek se podivam, ty neznam.
Sponu preferuji, pouzivam ji. A zavit strpim, byť bych radeji jednoduše jen zastrcil pero do vicka, casto pri psani pauziruju, kdyz premyslim.
Jeste jednou dekuji.
lucabr

Příspěvekod vojtahlad » 04 dub 2024 08:03

Zvažte Lamy Studio. Osobně nemám rád kovové úchopy, které mi kloužou mezi prsty, takže preferuji provedení Brushed Steel. Jako bonus je navíc nejlevnější ;) Designem a rozměry docela připomíná model 2000, cena je cca poloviční. Tady jsem k němu něco napsal: http://www.penforum.cz/viewtopic.php?f=16&t=946&p=5061&hilit=lamy+studio#p5041

A má naprosto dokonalou sponu...
vojtahlad

Příspěvekod lucabr » 04 dub 2024 08:50

Děkuji za inspiraci. Lamy Studio je v užším výběru. V podstatě všude je v rozumné cenové relaci zmiňováno. Určitě nechci nic, kde je jako grip nějaká guma, protože to občas po letech degraduje.
lucabr

Příspěvekod vojtahlad » 04 dub 2024 17:34

Koukám, že ten můj odkazovaný text je z roku 2016, takže je mám 8 let. Guma vypadá pořád stejně. Pravda, plním je jen občas, většinu času je uložené. Ale pokud vám hladký úchop nevadí, ten kovový je samozřejmě hezčí.
vojtahlad

Příspěvekod vojtahlad » 04 dub 2024 17:42

A ještě doporučení typově jiného pera - firma Nahvalur dělá výborná pera s pístovým plněním za hodně rozumné ceny, zejména modely Schuylkill a Original. Bohužel nevím o nikom, kdo by je u nás prodával. Své jsem kupoval u Cult Pens (https://cultpens.com/collections/nahvalur-schuylkill?productListPgNo=1 nebo https://cultpens.com/products/cult-pens-exclusive-original-fountain-pen-azure-sea-by-nahvalur). Sídlí sice v Británii, ale clo a daně mají vyřešené, takže cena na webu je konečná.
vojtahlad

Příspěvekod Sasori » 10 dub 2024 18:04

Ze své zkušenosti bych ještě z těch levnějších doporučil Lamy Logo. Případně klasická značka Waterman, já mám sice ozkoušené jen Hemisphere, ale i Gratuate by nemuselo být špatné. Všechna zmiňovaná pera se dělají v kovu, pokud by byla žádanější trošku těžší a odolnější pera. ;)

Pak už je to jen o představě materiálu, vzhledu a hlavně ceně. :roll:
Kayu Puro, Michal Čiliak Burly chrome, Barclay 1304, Lamy Logo Black, Regal Cronos, Noodler's ink Charlie, Moonman T1, C1, Picasso Pimio, Kaco Edge, Nahvalur Nautilus, Waterman Hemisphere Stainless Steel CT
Sasori

Příspěvekod Jana » 15 kvě 2024 10:34

[quote="lupusminor"]O Lamy 2000 dost lidí píše jako o jejich nejlepším peru. Pro mně, když jsem ho držel v ruce, bylo moc silné. A cena byla také mimo můj rozpočet.

Dobrý den, omlouvám se, že píši sem mimo téma, ale jako nově registrovaný člen zatím nemám možnost posílat soukromé zprávy.
To "lupusminor" - včera jsme si psali o plnicím peru Waterman allure, můžete mi, prosím, do soukromé zprávy poslat Váš e-mail, ať Vám můžu odpovědět? Děkuji.
Jana

Zpět na Poraďte s výběrem